Grundprodukter i sminkväskan

shutterstock_54230362

Skönhet är ett stort intresse för många. Man gillar att leka med hår och smink. Med rätt tekniker och verktyg kan man skapa illusioner och framhäva sin bästa drag. Vi går igenom de essentiella sakerna du borde ha i din make upväska för att ha ett så bra utgångsläge som möjligt när du ska sätta dig vid sminkbordet. 

 • Mascara – den hjälper till att lyfta dina ögonfransar och ger dig en piggare och mer ”öppen” look. Man väljer själv vad man vill fokusera på: fyllighet, längd eller hur böjda de är.
 • Ögonbrynspenna – finns också som fast puder men pennan brukar ge bättre linjer. Det ramar in ansiktet och gör så att brynen inte försvinner när resten av sminkningen är klar.
 • Foundation – oftast i kräm form och ska gärna vara så lika din egen hudfärg. Hellre lite ljusare än lite mörkare eftersom det kan ge kraftiga skarvar om du inte blandar ordentligt. En foundation tar bort flammighet och ger huden en jämn ton.
 • Concealer – för att ta bort mörkare partier under ögonen. Ska vara ljusare än huden så man är säker på att den täcker. Är det svårt att se vart den ska ligga så luta huvudet framåt och se vart skuggan faller under ögonen.
 • Läppsyl – gärna även något läppstift eller läppglans men åtminstone läppsyl så man håller läpparna mjuka och återfuktade. Nariga läppar ger inte ett fint intryck.
 • Kajal – gärna en svart och en vit. Den vita kan du lägga längs vattenlinje för att få en piggare look och den svart kan du lägga längs med fransarna för att rama in ögonen och göra sminkningen dramatisk.
 • Sminkpennor – köp penslar i olika storlekar för att kunna göra stora rörelser med puder och små korrigeringar kring ögon och läppar.
 • Ansiktskräm – låter inte som en sminkprodukt, men nödvändigt för att huden ska må bra. Så fort du tvättar av sminket ska du smörja ansiktet med en återfuktande kräm. Det håller huden fin, återfuktad och kan till och med motverka uppkomsten av acne.

Några av de här tipsen kommer från Helena Rönnblads blogg där du kan läsa ännu mer om sminkning och skönhet.

En viktig sak som nästan alla glömmer, är att man ska rengöra allt smink då och då. Du kommer att förlänga livet på sminket och minskar samtidigt risken för att få smuts och fett i ansiktet. Det är också nödvändigt för att hindra infektioner. Det finns speciella desinfektionssprayer som du kan använda på läppstift och flytande ögonskuggor. Pennor kan du tvätta med mild tvål och vatten och låt lufttorka. Undvik att snabbtorka med hårtork, stråna är oftast syntetiska och kan börja smälta.

Börjar man från noll kan det bli ganska kostsamt att uppdatera en hel sminkväska. På sådana här sidor kan du hitta smink och skönhetsprodukter som ligger rabatterade på andra sidor. Det är helt enkelt en bra tipssida vart du kan hitta de bästa priserna! För er som redan har grunden kan hitta reapriser för att börja bygga ut ett sminkarsenal med ögonskuggspaletter och olika penslar för mer exakt sminkning. Puderborstar och vinklade borstar för detaljjobb är guld värd. Man ska också hålla någorlunda koll på när man köpte sitt smink för det har faktiskt ett bäst föredatum:

 • Mascara – 3-6 månader. Låna aldrig av varandra, det kan leda till ögoninfektioner!
 • Pennor – bra hållbarhet så länge man vässar den ofta och därmed vässar bort eventuella bakterier.
 • Ögonskugga – flera år. Håll locket stängt när den inte används. Börjar den smula sig ska den kastas.
 • Foundation – vattenbaserade: 1 år. Oljebaserade: 2 år. Tvätta svampar och borstar ofta.
 • Läppstift – 1-2 år beroende på sort. Torka av toppen av läppstiftet då och då för att ta bort bakterier.
 • Concealer – 9 månader – 1 år beroende på om det är fast form eller som penslas på.

Roger