Färga håret hemma

Har man planerat att färga håret själv istället för att gå till en salong gäller det att veta vad man ska och inte ska göra. Annars kan det lätt kosta både tid och pengar i slutändan. Här tittar vi på hur man undviker de vanligaste misstagen.

Satsa på något enkelt

Medan det finns många olika produkter på hyllorna idag bör man alltid utgå ifrån sitt nuvarande hår och hur mycket man kommer att förändra det. Ju större förändringar desto svårare blir det att göra själv. Sätta färg i ljust hår är ju till exempel lättare än mörkt då man inte behöver bleka det först.

Undvik hudkontakt med färgen

Hårfärg är inte den lättaste att få bort från huden. När man färger sig själv är det bäst att skydda händerna med enkla gummihandskar och använda kläder som inte gör något om de får färg på sig. För att skydda hår fästet och öronen kan man använda lite vaselin.

Tvätta inte håret innan

När man tvättar håret tar man bort vissa naturliga oljor som finns i det. Dessa oljor är viktiga när man färgar håret då de faktiskt hjälper hårstråna att absorbera hårfärgen. En rimlig tid mellan tvätt och färgning är två dagar.

Färga utväxt utifrån och in

När man bara färgar utväxten är det bäst att börja omkring en centimeter från skalpen, eller mer, på det redan färgade håret och arbeta sig successivt inåt. Detta för att färgen reagerar snabbare vid hårrötterna då värmen från kroppen skyndar på processen något. En bra måttstock är att inte applicera färgen på hårrötterna förrän halva verkningstiden har gått.

Läs bruksanvisningen

Sist men inte minst bör man alltid kontrollera vad tillverkaren har att säga om färgen man köpt. Speciellt om man använder en ny färg eller färg från en ny tillverkare än man provat tidigare.

admin